Videótár
Pozsonyban megkoronázták Ferdinánd királyt

A pozsonyi Szent Márton dómban tíz királyt, egy uralkodó királynőt és hét királynét koronáztak meg.

Ennek állított emléket a koronázási menet, amely - ahogy minden évben - idén is a pozsonyi várból indult, és a Fő térre érkezett. A sokadalomban szlovák, magyar, cseh és lengyel hagyományőrző csoportok tagjai vonultak fel.

Nem hiányozhattak a magyar koronázási jelvények másolatai sem, közszemlére tették a a koronázási palástot, a királyi jogart, a szent koronát és az országalmát is.

Magyarok Európában, 2. rész: Párizs, a nyitott város

Suszter Bea a kelet-szlovákiai Szepsiből származik, 15 évvel ezelőtt kezdett új életet a francia fővárosban.

Magyarok Európában, 1. rész: Zselízről Rómába

Új videóriport-sorozatunkban külföldön élő szlovákiai magyarokat mutatunk be. Elsőként Rómába utaztunk, a zselízi származású Wurster Karlához.

Szól a rádió... Kik és hogyan készítik a Pátria műsorait?

Sokan hallgatják, mégis kevesen tudják, kik és hogyan készítik a szlovák közszolgálati rádió magyar adását. Riportunkban ennek jártunk utána.

Oroszként Szlovákiában: „Miért szégyellném magam? Nem én ülök a tankokban”

A háború kitörése óta idehaza az emberek lépten-nyomon éreztetik az ukránokkal szolidaritásukat. De hogyan viszonyulunk az agresszorhoz, vagyis Oroszországhoz és az oroszokhoz?

Erről egy gyerekkora óta Pozsonyban élő orosz fiatalemberrel, Vlagyimir Belykhhel beszélgettünk, aki szüleivel együtt költözött Moszkvából előbb Nagyfödémesre, majd a szlovák fővárosba.

Bunkerhelyzet Dunaszerdahelyen: Minden századik lakosnak jutna hely a pincékben

Riportunkban annak próbáltunk utánajárni, hol találhatók Dunaszerdahelyen óvóhelyek, milyen állapotban vannak, hány ember és mennyi időre tudna bennük menedéket találni.

Patonyi kenyér akkor is lesz, ha az oroszok elzárják a gázcsapot

A dunaszerdahelyi régióban a kézműves pékségeket és a nagyvállalatokat sem kíméli az infláció.

„Az én Kalasnyikovom a ceruza!” – Plakátokkal harcol a háború ellen az ukrán grafikus

Egy újabb nap háború - egy új plakát. Ezt a fogadalmat tette a hazája elleni orosz támadás napján Mikola Kovalenko ukrán grafikus, aki hat éve él Szlovákiában.

Ukrán anyukák, akik gyermekeikkel a Csallóközig menekültek az orosz rakéták elől

Amikor az orosz-ukrán háborúban már gyermekek haltak meg, Vika, Lilja és Tánya eldöntötték: nem várják meg a következő rakétatámadást. A három vinnicjai anyuka - öt gyermekkel - Dunaszerdahely közelében lelt menedékre.

Politikusoktól féltik függetlenségüket az egyetemek, 20 ezer tiltakozó aláírást kapott a parlament

Kiürültek a főváros egyetemeinek előadótermei március 22-én, mivel több felsőoktatási intézmény rektori szabadot adott hallgatóinak, hogy részt vehessenek a parlament előtti megmozduláson.