A tizenévesek agresszív viselkedéséről leginkább a szülők tehetnek – PODCAST

2022. január 21. - 12:51

A tizenévesek közötti agresszió témája az utóbbi napokban egy annamajori eset kapcsán került ismét előtérbe, amikor egy 11 éves kislányt bántalmaztak mindössze néhány évvel idősebb társai.

A tizenévesek agresszív viselkedéséről leginkább a szülők tehetnek – PODCAST
Kiss Csala Alexandra Emma (Fotó: Juhász László)

A bullying, vagyis a bántalmazás, az agresszió, a megalázás nagyon sok tizenéves életét keseríti meg. Szülőként ilyenkor hajlamosak vagyunk az iskolát, az osztálykollektívát, esetleg a pedagógusokat hibáztatni, pedig mi magunk is nagyon sokat tehetnénk az ellen, hogy gyermekünkből agresszor vagy áldozat váljék. Ez persze nem könnyű, hiszen gyakran még azt is nehéz kiszedni tizenéves fiunkból, lányunkból, hogy valaki vagy valakik bántalmazzák őt. Ilyenkor kellene szakemberhez fordulnunk.

De mi válthatja ki az agressziót a kamaszokból, és hogyan előzhetjük ezt meg? Mikor és miért válhat a konfliktusból bántalmazás? Mik azok a jelek, amelyekre szülőként oda kell figyelnünk?

Ezekre a kérdésekre is választ kapunk podcastunkban, melynek vendége a pozsonyi Human Dynamic Europe tanácsadó társaság gyermekpszichológusa, Kiss Csala Alexandra Emma.

A teljes beszélgetés meghallgatható itt: