Sólymos: „El kell fogadnunk egymást”

2020. szeptember 14. - 19:28

A múlt héten megkezdték munkájukat a szlovákiai magyar pártok hárompárti egyeztetésében résztvevő munkacsoportok. Erről beszélgettünk Sólymost Lászlóval, a Híd elnökével. PODCAST

Sólymos: „El kell fogadnunk egymást”
Sólymos László (Fotó: Cséfalvay Á. András - archív)

Sólymos elárulta, születtek már konkrét célok, és tárgyaltak a pártok előtt álló közös lépésekről. A Híd elnöke szerint a tárgyalásokhoz nyugalomra van szükségük.

„Mi egy nyitott párt vagyunk, és azt szeretnénk, hogy az új, egységes párt is nyitott legyen” - mondta a pártelnök, hozzátéve, hogy a magyarokon kívül más nemzetiségek problémáját is fel kell vállalnia az alakulófélben lévő pártnak.

„Már nem elég, ha azt mondjuk: itt egy magyar párt. Nekünk mindenkit meg kell szólítanunk, akik együtt élnek velünk”

– fogalmazott. A teljes beszélgetés meghallgatható podcastunkban:

A Paraméter podcastjai elérhetők az Apple Podcasts és a Google Podcasts alkalmazásban, valamint a Spotify-on is!

„A megegyezés alfája és ómegája, hogy el tudjuk fogadni a másikat. Nem azzal fogunk foglalkozni, hogy egymást minősítsük” – mondta.

A Híd elnökének véleménye a Matovič-kabinetről – ahogy a podcastban fogalmazott – „lesújtó”. Úgy gondolja, egyre nagyobb a káosz, és biztos, hogy ennek a kormánynak a ténykedése nem lesz pozitív időszak Szlovákia számára.

Sólymos szerint még nem biztos, hogy sikerül az MKP, a Híd és az Összefogás egyesülése.

„Ha például azt akarják tőlünk, hogy változtassunk az identitásunkon, akkor azt nem fogjuk tudni bevállalni” – mondja a pártelnök.

Miért szavaznának a szlovákiai magyarok a most megalakulóban lévő pártra a következő választáson? Mit tud hozzátenni a Híd az új gyűjtőpárthoz? Valóban aránytalanul sok támogatás érkezett az utóbbi években Dél-Szlovákiába? Foglalkozik-e már a Híd azzal, ki lesz az új párt elnöke? Ezekre a kérdésekre is kerestük a választ Sólymos Lászlóval, a Híd elnökével.

A Paraméter összes podcastja meghallgatható itt:

Podcastjaink elérhetők az Apple Podcasts és a Google Podcasts alkalmazásban, valamint a Spotify-on is!