A nulladik lépés egymás felé

2020. augusztus 24. - 18:03

Az elmúlt hét legfontosabb belpolitikai eseményeiről Lajos P. Jánossal, a Paraméter belpolitikai újságírójával beszélgetünk. PODCAST

A nulladik lépés egymás felé
A három szlovákiai magyar párt elnöke 2020. augusztus 20-án. Balról: Forró Krisztián (MKP), Sólymos László (Most-Híd), a mikrofonnál Mózes Szabolcs (Magyar Közösségi Összefogás) (Fotó: Cséfalvay Á. András)

A teljes podcast meghallgatható itt:

A Paraméter podcastjai elérhetők az Apple Podcasts és a Google Podcasts alkalmazásban, valamint a Spotify-on is!

Az epizód tartalmából:

A nulladik lépés

Együttműködési, illetve egyesülési szándéknyilatkozatot írt alá Egyesült Erővel címmel a szlovákiai magyarok érdekképviseletét felvállaló három párt vezetője augusztus 20-án Komáromban.

„Mind a három párt helyezkedik. Úgy akarják eladni magukat a közvéleménynek, hogy ők is aktívan részt vesznek az egység kialakításában”

– foglalta össze az eddigi találkozókat munkatársunk, Lajos P. János, aki szerint a leendő egységes párt struktúráinak és vezetésének kialakítása lesz a legnehezebb feladat.

A Paraméter újságírója szerint csak a politológusok és az újságírók olvasnak pártprogramot, annak azonban nagyobb hatása lesz, ha végre nem a mocskolódás és a sárdobálás lesz a norma a szlovákiai magyar politikusok között.

Lajos P. János úgy véli, a szándéknyilatkozat aláírásával még csak a nulladik lépés történt meg a pártok közötti közeledésben, a kenyértörésre pedig az etnikai politizálás miatt kerülhet sor. „A Hídnak vannak ruszin alelnökei, az MKP azonban mintha visszavett volna abból a követelésből, hogy az etnikai politizálásról szóljon a leendő párt” – mondta.

Lajos P. János (Fotó: Juhász László)

"Csem-adhatnak"

A miniszterelnök egy magyar nyelvű bejegyzésben meglebegtette a CSEMADOK állami támogatásának lehetőségét.

A Szlovákiai Magyar Társadalmi és Közművelődési Szövetség már most 4-500 ezer eurós támogatást kap az állami költségvetésből, igaz, ezek az összegek nem alanyi jogon járnak a szövetségnek, hanem pályázniuk kell, mutatott rá Lajos P. János.

„Jó lenne, ha a CSEMADOK is letenne az asztalra valamiféle költségvetést, hogy mennyi pénzre van szüksége”

– jegyezte meg. Az újságíró szerint Igor Matovič kormányfő a múlt heti Facebook-bejegyzéssel szondáztathatta is a választóit, hogyan állnak hozzá egy ilyen felvetéshez.

Aki szeretne még többet megtudni a fenti két témával kapcsolatban, hallgassa meg a ParaMédia Podcast legújabb részét. A Paraméter összes podcastja meghallgatható itt:

A Paraméter podcastjai elérhetők az Apple Podcasts és a Google Podcasts alkalmazásban, valamint a Spotify-on is!

(parameter)