A Lukasenko-rezsim mindenre képes, hogy hatalmon maradjon

2020. szeptember 21. - 21:35

Jarábik Balázs szerint csak egy mantra, hogy Belarusz lenne „Európa utolsó diktatúrája”. PODCAST

A Lukasenko-rezsim mindenre képes, hogy hatalmon maradjon
Jarábik Balázs

Az augusztusi választásokat követő, rendkívül agresszív rendőri fellépés következtében elvesztette legitimitását a Fehéroroszországot vezető Alekszandr Lukasenko, aki már 26 éve hatalmon van.

„A fehéroroszok nem tartják őt diktátornak. Ez csak egy mantra, amit az amerikaiak találtak ki”

– mondta podcastunkban Jarábik Balázs Kelet-Európa szakértő, aki Dunaszerdahelyi származású és több mint húsz éve foglalkozik Fehéroroszországgal. A teljes beszélgetés meghallgatható itt:

A Paraméter podcastjai elérhetők az Apple Podcasts és a Google Podcasts alkalmazásban, valamint a Spotify-on is!

Jarábik hozzátette, ma már egyértelműen egy rendőrállamról van szó, mivel az augusztusi választások után a Lukasenko-rezsim elvesztette legitimitását.

Az augusztus 9-i választásokat követő forrongásokat Jarábik szerint a koronavírus-járvány nem megfelelő kormányzati kommunikációja váltotta ki.

„Lukasenko elrontotta a Covid-kommunikációt, hiszen konspirációs elméletekkel traktálta a népét” – jelentette ki Jarábik, aki szerint a rezsim frusztrációja váltotta ki a példátlan agressziót, melynek során több ezer embert tartóztattak le és vertek meg. Szerinte ennek a túlkapásnak a következménye ez a forradalmi helyzet.

„Hihetetlen erőszaknak lehettünk tanúi. Úgy tűnik, ez a rezsim mindenre képes, hogy hatalmon maradjon”

- mondja a szakértő.

Jarábik Balázs szerint csak idő kérdése, és Lukasenko bukni fog. Szerinte azonban a fehéroroszok szemében az ellenzék sem hiteles. „Pontosabban hiteles lenne, azonban legtöbbjük börtönben van” – tette hozzá.

ParaMédia Podcast Jarábik Balázzsal, aki jelenleg Ukrajnában dolgozik az Európai Unió biztonságpolitikai missziójában, korábban pedig a legnagyobb amerikai fejlesztési projekteket vezette a régióban.

Podcastjaink elérhetők az Apple Podcasts és a Google Podcasts alkalmazásban, valamint a Spotify-on is!