Bukovszky László: „Kevesen élünk nyelvi jogainkkal“

2020. július 13. - 13:42

Önálló hivatal, sőt, akár külön minisztérium is foglalkozhatna a kisebbségekkel Szlovákiában – derült ki a múlt héten, miután Bukovszky László kormánybiztos tárgyalt Igor Matovič miniszterelnökkel. A Paramédia Podcast vendége Bukovszky László.

Bukovszky László: „Kevesen élünk nyelvi jogainkkal“
Bukovszky László kisebbségügyi kormánybiztos (Fotó: Juhász László)

Összecsomagolt, és leváltására vár a kisebbségügyi kormánybiztos, szavai szerint egyetlen nap leforgása alatt át tudja adni hivatalát, „ha jön az ukáz“. A teljes beszélgetés meghallgatható itt:

A Paraméter podcastjai elérhetők az Apple Podcasts és a Google Podcasts alkalmazásban, valamint a Spotify-on is!

A hivatalban az elmúlt időszakban elkészült a kisebbségek jogállásáról szóló törvény irányelve. Ez a jogszabály – legalábbis Bukovszky szerint – alkalmas lesz arra, hogy megállítsa a szlovákiai magyarok asszimilációját.

„Ez a jogszabály olyan törvényes kereteket szabna számos területen, ami képes lenne reagálni az asszimilációs kihívásokra“ – fogalmazott Bukovszky.

A kisebbségi jogok érvényesítését a kormánybiztos önálló minisztériumra bízná, vagy legalább egy miniszterelnök-helyettesre, ahogyan ez Iveta Radičová miniszterelnöksége idején volt.

A kormányprogramban szereplő majdani kisebbségi hivatal vezetőjeként mostanáig csak Berényi József neve merült fel, aki a közelmúltban fel is kereste a jelenlegi kormánybiztost, és úgy nyilatkozott, hogy hivatalos felkérést még nem kapott a kormányfőtől.

„Én nem látok bele Berényi József fejébe, nem tudom, milyen ambíciói vannak“

– mondta a Paraméternek Bukovszky László.

„A nyelvi jogok területén annyi eredményt értünk el, amit soha, senki nem tett le az asztalra”

– jelentette ki Bukovszky, akit elszomorít, hogy nagyon kevesen élünk nyelvhasználati jogainkkal. „A hivatali érintkezésből teljesen kikopott a magyar nyelv” – mondta.

Támogatta-e a Híd kormányban maradását a Kuciak-gyilkosság után Bukovszky László? Milyen feladatokat szeretne még befejezni leváltásáig? Vajon miért fontos, hogy a „Galanta” helységnévtábla alatt ott legyen a „Galánta” is?

Ezekre a kérdésekre is választ ad a Paramédia Podcast legújabb kiadása.

A Paraméter podcastjai elérhetők az Apple Podcasts és a Google Podcasts alkalmazásban, valamint a Spotify-on is!

(parameter)