20 év külföldön: Ausztria, ahol az ember szabadabban álmodhat

2020. szeptember 30. - 18:34

Beszélgetés kíváncsiságról, nyelvtanulásról, kisebbségi létről, elfogadásról, honvágyról Ecser Verával, aki Dunaszerdahelyen született, és 20 éve él Ausztriában. 

20 év külföldön: Ausztria, ahol az ember szabadabban álmodhat
Fotó: TASR/AP

Vera kezdetben Bécsben tanult angol-magyar szakon, ma pedig Linzben él családjával. Politikamentes podcastunkban elmondja, mennyire sikerült beilleszkednie Asztriában, hogyan viszonyulnak Linzben a külföldiekhez, és biztatna-e másokat is arra, hogy – akár nyelvtudás nélkül – belevágjanak egy ilyen kalandba.

A teljes beszélgetés meghallgatható itt:

A Paraméter podcastjai elérhetők az Apple Podcasts és a Google Podcasts alkalmazásban, valamint a Spotify-on is!

Ő maga német nyelvtudás nélkül kezdte az egyetemet Bécsben, ahol kezdetben bébiszitterkedéssel kereste kenyerét.

„Az angoltudás sokat segített, persze18 évesen az ember inkább vakmerő, mint bátor” – mondja podcastunkban, amelyben beszámol ausztriai tapasztalatairól, és jó tanácsokat is ad azoknak, akik fontolgatják a külföldre költözést.

„A fizetésekhez képest itt szabad álmodni. Én például 27 évesen eldöntöttem, hogy szeretnék egy autót. Miért ne? Megkeresem a kis pénzemet, így egy használt autót meg tudtam engedni magamnak”

– vall az ottani lehetőségekről. „Ez egy lehetőség az álmodásra, amit Ausztria ad nekem” - teszi hozzá.

Ecser Vera (Fotó: Juhász László)

Verának Linzben a szülein kívül leginkább a barátai hiányoznak. „Amikor nagy ritkán találkozunk, akkor ezek nagyon intenzív találkozások, amolyan feltöltődés, amiből aztán nagyon sokáig tud táplálkozni az ember” – mondja.

Vera szerint az osztrákokkal akkor tudsz barátkozni, ha ők is jártak már olyan cipőben, amilyenben te. A tősgyökeres osztrákokból szerinte hiányzik az igény, hogy megismerjék, hogy meg akarják érteni a külföldieket.

„Az én nagy előnyöm, hogy Szlovákiában nőttem fel magyarként. Mivel születésem óta kisebbséghez tartozom, nekem nem okoz olyan nagy fejtörést kisebbségként élni Ausztriában, mint a férjemnek, aki budapesti”

– tudjuk meg a ma már háromgyermekes családanyától, aki azt üzeni a hozzá hasonló kalandvágyó fiataloknak: „Legyetek kíváncsiak. Vágjatok bele, legfeljebb nem sikerül.”

Podcastjaink elérhetők az Apple Podcasts és a Google Podcasts alkalmazásban, valamint a Spotify-on is!